بررسی جراحی آندوسکوپی سینوس
در این مطلب از سایت دکتر اصغر معمارزاده جراح بینی اصفهان جراحی آندوسکوپی سینوس را مورد بررسی قرار دهیم. این روش از آن جهت جراحی آندوسکوپی سینوس نامیده می شود که با استفاده از تلسکوپ کوچکی به نام آندوسکوپ انجام می گیرد. آندوسکوپ، امکان مشاهده بهتر داخل بینی و سینوس ها را فراهم می کند. هدف از انجام این روش جراحی، بزرگ و وسیع کردن دهانه سینوس، بهبود وضعیت تخلیه ترشحات و تهویه سینوس ها می باشد.
بسیاری از بیمارانی که تحت جراحی آندوسکوپی سینوس قرار می گیرند، از عفونت های مکرر سینوسی رنج می برند، علی رغم این که درمان هایی ماند مصرف آنتی بیوتیک و یا استفاده از اسپری های بینی را دنبال می کنند. در برخی موارد، این عفونت زمانی اتفاق می افتد که دهانه سینوس باریک و یا مسدود شده باشد.
سایر گزینه های درمانی غیر از جراحی
بله، معمولا قبل از جراحی، روش های درمانی دیگری برای بیمار در نظر گرفته می شود. درمان هایی از قبیل:
- اسپری و قطره بینی
- آنتی بیوتیک
- آنتی هیستامین
- قرص های استروئیدی
میزان بهبودی در جراحی آندوسکوپی سینوس
میزان بهبودی بعد از جراحی، در هر بیماری متفاوت است و به دو مورد بستگی دارد:
- علائم زمان شروع بیماری
- این که کدام سینوس ها درگیر شده اند
- در برخی موارد، نیاز است بیمار برای همیشه تحت درمان باشد، در حالی که در برخی دیگر شاهد تسکین علائم خواهیم بود.
این نکته را در نظر داشته باشید که تمامی بیماران از مزایای جراحی بهره مند نمی شوند، به همین خاطر قبل از جراحی، بررسی هایی انجام می شود تا مشخص شود که بیمار گزینه مناسبی برای جراحی می باشد یا خیر.
علائم رایج سینوس ها
- انسداد و گرفتگی بینی
- ترشح از بینی
- احساس درد در قسمت پیشانی
- کاهش حس بویایی
- با جراحی برطرف خواهند شد.
آمادگی های قبل از جراحی آندوسکوپی سینوس
- معمولا قبل از جراحی تست های تصویربرداری مانند MRI و سی تی اسکن انجام می شود. از بیمار خواسته می شود آزمایش خون و ادرار انجام دهد. نتایج این تست ها باید روز جراحی همراه بیمار باشند. در صورت وجود هر گونه مشکل و اختلال در تست های انجام شده، انجام جراحی به تعویق خواهد افتاد.
- از بیمار خواسته می شود مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپیرین، ژلوفن و نوافن را قطع کند. این قبیل داروها احتمال خونریزی را افزایش می دهند. به همین خاطر، بیمار باید مصرف هر گونه دارو از جمله ویتامین ها و مکمل های گیاهی را به پزشک اطلاع دهد.
- استعمال سیگار و دخانیات و مصرف مشروبات الکلی باید از چند هفته قبل کنار گذاشته شوند.
نوع بیهوشی جراحی آندوسکوپی سینوس
جراحی آندوسکوپی سینوس، می تواند تحت بیهوشی عمومی و یا موضعی انجام شود.
مراحل جراحی آندوسکوپی سینوس
- در ابتدا، تزریق وریدی انجام می شود تا داروی بیهوشی و بی حسی تزریق شود. این روش جراحی با استفاده از آندوسکوپ بینی انجام می شود به این صورت که آندوسکوپ از راه بینی وارد می شود و پزشک قادر به مشاهده و بررسی بینی و سینوس ها خواهد بود.
- مرحله بعدی جراحی به نوع و میزان مشکل موجود در سینوس ها بستگی دارد که می تواند شامل برداشتن پولیپ ها و یا گشاد شدن دهانه سینوس ها باشد.
- در پایان ممکن است ناحیه جراحی با مواد غیر قابل جذب پر شود.
- کل پروسه جراحی در حدود یک تا سه ساعت به طول خواهد انجامید.
دکتر اصغر معمارزاده جراح بینی اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید
نکات مراقبتی بعد از جراحی آندوسکوپی سینوس
- کاملا طبیعی است که بیمار تا چند روز بعد از جراحی، درد و فشاری را در بینی و سینوس ها احساس کند. اما توجه داشته باشید که مصرف هر داروی ضد التهابی و آسپیرین ممنوع است و باید تحت نظر پزشک باشد.
- ممکن است تا چند روز بعد از جراحی، ترشحات خونی مشاهده شود که جای نگرانی نیست. در چنین شرایطی، بیمار باید سر خود را به سمت عقب خم کرده و با بینی نفس بکشد.
- توصیه می شو بیمار بعد از جراحی به پزشک مراجعه کند. در جلسات معاینه، بینی و سینوس ها از هر گونه خون و مایعات اضافی پاکسازی خواهند شد. این جلسات هم چنین به تسریع روند بهبودی نیز کمک خواهند کرد.
اقدامات ممنوع در طول سپری شدن دوره نقاهت
- انجام فعالیت های شدید بدنی، فین کردن به مدت ده روز ممنوع است. این قبیل فعالیت ها احتمال خونریزی را افزایش می دهند. توصیه می شود یک هفته بعد از جراحی، بیمار فعالیت های سبک را از سر بگیرد.
- مصرف داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی. مانندآسپیرین، ژلوفن و نوافن تا دو هفته بعد از جراحی ممنوع می باشد.
- اسپری های استروئیدی. چرا که باید اجازه ترمیم به بینی و سینوس ها داده شود. پزشک به شما می گوید که مصرف کدام داروها برای شما ایمن خواهد بود.
- در خصوص زمان مناسب بازگشت به محل کار باید بگوییم که توصیه می شود بیمار یک هفته در منزل استراحت کند.
حتما در صورت مشاهده علائمی از قبیل تب، ترشحات آبکی از بینی، سردردهای شدید به پزشک مراجعه کنید.