سنگ لوزه چیست؟
Category : مطالب آموزشی جراح بینی اصفهان
در این مقاله از دکتر اصغر معمار زاده متخصص گوش و حلق و بینی و جراحی بینی می خواهیم که راجع به این که سنگ لوزه چیست برای شما عزیزان مطالبی را ارائه بدهیم در صورت مفید بودن مطلب ان را به اشتراک بگذارید.
توصیف لوزه به زبان ساده
لوزه چیست؟ لوزه یک ساختار گوشتی نرمي می باشد که در گلوی ما وجود دارد وبه این علت که یکی از اجزای سیستم ایمنی می باشد و دارای لنفوسیت هایی می باشد که از طريق آن ها از وارد شدن عفونت به ریه پیشگیری می کند. لوزه ها به طور ۲۴ ساعته در حال مراقبت و نگهداری ما در برابر تهاجم و حمله باکتری ها و ویروس ها مي باشند.
در سنین پائین و در بچه ها بافت لنفاوی لوزه ها خيلي فعال می باشد چون که سیستم ایمنی بدن باید در معرض عفونت های گوناگون قرار بگیرد و بدن با این عفونت ها اشنا مي شود و نهایتا سلول های دفاعی را تشکیل ميدهد کم کم که سن بالاتر میرود فعالیت سیستم لنفاوی لوزه ها کاهش پیدا می کند؛ در نتيجه بافت لنفاوی فروکش ميکند و کوچک ميشود ولی شبکه بافت همبندی که لوزه ها در آن تشکیل مي شود ، تعییر نمی کند. واحدهای کوچک که فولیکول های لوزه تشکیل دهنده آن ها هستند پس رفت ميکنند و حجمشان کم و برامدگی تبدیل به حفره ميشود ، این حفره ها روی سطح لوزه به وجود ميايد . به علت این که آب دهان دهان این قسمت را خوب شست و شو نمی دهد، نهایتا این حفره ها مکانی براي تجمع سلول های افتاده و محل رشد باکتری ها میشوند . حاصل این اتفاق ترشحات سفید رنگ است که در اول رقیق هستند و کم کم سفت و سفت تر و مثل توده میشوند ، میزان این توده به میزان حفره بستگی دارد.
سنگ لوزه و دلایل ایجاد آن
سنگ لوزه دانه هایی سفید رنگ به میزان برنج یا نخود میباشد که به آسودگی قابل رویت نبوده و در اعماق بافت لوزه ها مخفی است. در صورت بزرگ شدن سنگ لوزه، لوزتین متورم شده و در بعضی موارد به دلیل سرما خوردگی های بی اندازه و تورم لوزه ها پزشک ناگزیر به دراوردن سنگ لوزه یا لوزه مي شود . لوزه ها از برامدگی ها و شکاف هایی متشکل است که باکتری ها، مخاط و سلول های مرده در آن گیر کرده و با افزایش به تدریج این ذرات و تغلیظ آن ها توده سفید رنگ در انتهای لوزه ها مي شود . در اثر کلسیفیته شدن این ذرات به سنگ لوزه مبدل شده و باعث التهاب لوزه می گردد. این مسئله اصلی ترین علل سنگ لوزه میباشد . عوامل دیگری که در پیدایش سنگ لوزه موثرند به شرح زیر می باشد:
- مشکلات سینوس ها
- استفاده داروهای فشارخون که با ایجاد حس خشکی در دهان در پیدایش این عوارض تأثير گذار ميباشند .
- استعمال دخانیات
- آلرژی ها
- در سنین پائین و در بچه ها بافت لنفاوی لوزه ها خيلي فعال است
- استفاده ماده های چرب و رنگی مثل آجیل ها و غذاهای سرخ کردنی در موقع سرما خوردگی و …
علائم سنگ لوزه
به طور رایج، سنگ لوزه به شکل گره های سفید رنگ، رنگ زرد یا خاکستری رنگ در لوزه ها دیده مي شود. اما همیشه این چنین نیست، بسياري از سنگ لوزه ها را نمی توان مشاهده کرد، برای این که پائین داخل لوزه فرو رفته اند. بعضی از اشخاص اصلاً علامتی از مبتلا به سنگ لوزه ندارند. افردی که علایمی دارند، اکثراً از قرمزی یا سوزش لوزه ها گلایه مي کنند. اما چند علامت ديگر هم است که می توان به سنگ لوزه نسبتشان داد، در این بین بوی بد دهان یکی از بارز ترین این علامت هاست. باکتری ها در سنگ لوزه رشد مي کنند، که موجب بوی بد مي شود . اشخاص ابتلا به سنگ گلو حس مي کنند چیزی در گلویشان گیر نموده است . دیگر علایم حاوی درد مزمن، کم و التهاب لوزه می باشد. گاهی وقت ها سنگ لوزه آن قدر در اعماق گلو قرار گرفته که نمی توان با استفاده از درمان خانگی آن را از بین برد. در این صورت باید از متخصص گوش و حلق و بینی براي برطرف سازی سنگ استفاده کرد. درصورتی که شخصی دچار سنگ لوزه شود، اکثراً می توان با پزشک براي نابود کردن لوزه ها صحبت کرد.
راه های پیشگیری از سنگ لوزه
جلوگيري از تشکیل سنگ لوزه به آسانی مقدور است و صرفا احتیاج به رعایت بهداشت دهان و دندان دارد. مسواک کردن دندان ها و زبان پس از غذا، در زمان خواب و اول صبح راه حل جلوگيري است. کشیدن نخ دندان روزانه هم به پاک کردن باکتری ها کمک کند. وویت همچنين پیشنهاد مي کند که روزانه عمل قرقره آب با استفاده از محلول تجاری، دهانشویه خانگی تشکیل شده از پراکسید هیدروژن و آب انجام شود. همچنين استفاده از دهانشویه شامل الکل جلوگيري شود. سنگ لوزه به شکل گره های سفید رنگ، رنگ زرد یا خاکستری رنگ در لوزه ها دیده ميشود
راه های درمانی سنگ لوزه
۱٫ اول جای سنگ لوزه را در گلو مشخص کنید: براي اینکار کافی است از یک آیینه کمک بگیرید. درصورتی که آیینه دردسترس نیست میتوانید از دوربین جلویی موبایل خود استفاده کنید. اولین بار اندکی مشکل است و این احتمال موجود است که به علت هم رنگ بودن سنگ لوزه با پوست گلو نتوانید ان را بدرستی تشخیص دهید.
۲٫ از مسواک شخصی خود کمک بگیرید: در صورت نبودن گوش پاک کن در خانه می توانید از مسواک شخصی خود کمک بگیرید. درصورتی که مسواک برقي دارید براي این کار مناسب است چراکه لرزش مسواک کمک ميکند تا سنگ های انتهای گلو بهتر دفع شوند.
۳٫ با استفاده از یک گوش پاک کن آن را تکان دهید: توجه کنید گوش پاک کن کاملاً استریل و تمیز باشد و همچنين توجه داشته باشید که بی اندازه به سنگ لوزه فشار نیاورید به دلیل آن که موجب تشدید اثرات و درد خواهد شد.
۴٫ استفاده از گیره سر: بسياري از خانم از این ابزار استفاده مي کنند . در صورتی که سنگ های لوزه در محلی نزدیکتر قرار دارند شما همچنين می توانید از این ابزار براي دفع آن ها استفاده کنید. توجه کنید که قبل از آن گیره سر را خوب شست و شو دهید!
۵٫ استفاده از دهانشویه: استفاده از اسپری یا افشانه دهان شویه می تواند بسیار موثر باشد به دلیل آن که سنگ لوزه اصولا دارای باکتری و میکروب های دهان است و دهان شویه آن را تا حدی شستشو مي دهد . الزامی است که در صورت استفاده از افشانه دهان شویه مکان دقیق سنگ را از قبل مشخص کنید چرا که دفع آن با فشار بالای مایع دهان شویه می تواند تا حدی دردناک باشد.
۶٫ استفاده از آب نمک: همانند دهان شویه می توانید از آب نمک استفاده کنید. اما با وجود عدم افشانه آب نمک! الزامی است اندکی آب نمک را در دهان و ابتدای نای غرغره کنید. آب نمک با خواص آنتی باکتریال می تواند به ضدعفونی محیط گلو کمک کند.
۷٫ از انگشت خود هم میتوانید استفاده کنید: درصورتی که در جایی هستید و دسترسی به هیچ کدام از موردهای بالا را ندارید میتوانید دستان خود را با آب و صابون کاملاً شستشو دهید و از انگشتان خود براي دفع سنگ استفاده کنید. توجه کنید پس از دفع هم مسلماً باید گلو را شستشو دهید.
۸٫ گلوی خود را شستشو دهید: بعد از دفع سنگ لوزه، بوی بد دهان و هم الوده بودن محیط دهان بسیار رایج است و مسلماً باید با آب نمک و هم دهان شویه محیط دهان را باکتری زدایی کرد.
توجه: در نظر داشته باشید که مطمئن ترین راه کدام راه است؟
توجه کنید که شما میتوانید قبل از بوجود آمدن چنين موردی یک سری اقدامات را انجام دهید تا نیازی به درمان و از بین بردن آن نباشد. همچنين راه کارهای زيادي در اینترنت است که اصلاً شواهد علمی پشت آن ها نیست؛ پس توجه کنید که در صورت وجود وضعیت خطرناک به پزشک مراجعه کنید.
توصیههای ما به شما عزیزان:
اقسام مختلفی دهان شویه در بازار موجود هستند که تقریبا تمامی آن ها مناسب شست و شوی دهان شما مي باشند . در ایران اصولا دهان شویه ها همه بدون الکل هستند ولی توجه کنید مسلماً شامل فلوراید باشد. بعضی از دهان شویه ها هستند که بر اساس نظر پزشک تجويز می شوند و بعضی ديگر بیش تر جنبه خوش بو کننده دارند. توجه کنید اسپری های مخصوصی براي شست و شوی دهان با آب هم است که می تواند تا حدی جایگزین دهان شویه ها باشد. در صورتی که به دهان شویه با کیفیت دسترسی ندارید میتوانید از محلول آب نمک استفاده کنید.
فراموش نکنید که تا مقطع زمان کوتاهی پس از بیرون کردن سنگ از گلویتان احتمال این وجود دارد که بوی بدی را حس کنید یا مزه دهانتان اندکی ناخوش آیند باشد و شما را اذیت کند اما با استفاده از راه کارهای مطلوب براي شست شوی دهان این بو حتما برطرف مي شود .
ما به شما دوستان عزیز دکتر اصغر معمار زاده بهترین متخصص حلق و گوش و بینی و جراح بینی را پیشنهاد می کنیم .
جهت دریافت اطلاعات بیشتر به بخش تماس با دکتر مراجعه فرمایید.