در این مقاله دکتر اصغر معمار زاده سعی دارد که مطالبی را در مورد شست و شوی گوش هدف از انجام آن و عوارض آن برای شما ارائه دهد پس تا آخر این مطالب با ما همراه باشید . امید وارم که این مطالب برای شما مفید باشد .

 

شست و شوی گوش چگونه است ؟

فرآیندی می باشد اشیای خارجی و موم و مایع را از گوش خارج می کند . در حالت طبیعی ، مومی یا جرمی در گوش ها ایجاد می شود که مجرا را لزج می کند و از آن در برابر ورود حشرات به گوش جلوگیری می کند . به طور طبیعی این بدن است که به صورت برنامه ریزی شده میزان موم گوش داخل گوش را کنترل کرده و از تولید بیش از حد موم جلوگیری می کند چون وجود موم گوش زیاد یا سخت شدن و خشک شدن موم گوش باعث بسته شدن مجاری گوش شده و در نتیجه ممکن است فرد دچار  از دست رفتن موقت شنوایی اش ، سردرد ، زنگ گوش شود.

 

هدف از شست و شو کردن گوش چیست ؟

 

کانال گوش و پرد آن دارای حساسیت و ظرافت زیادی می باشد و در نهایت نیازمند مراقبت است . تجمع موم گوش نیز از مورد هایی است که می تواند به مرور زمان عملکرد طبیعی و منظم گوش را با مشکلات جدی همراه کند و شنوایی فرد را تحت تأثیر خود قرار دهد و باعث کاهش شنوایی شود . پاکسازی و شست و شوی گوش ، یکی از راه های ایمن برای کاهش خطر آسیب دیدگی گوش می باشد . اغلب اشیای خارجی همچون حشرات ، غذا و یا حتی سنگ های ریز ممکن است وارد گوش انسان شوند که در چنین مواردی خروج ایمن و سریع این اشیا قبل از نفوذ آن ها به اعماق گوش می تواند از بروز بسیاری از مشکلات شنوایی در گوش جلوگیری کند . شست و شوی کردن گوش یکی از ایمنی ترین روش ها برای خارج کردن سریع این اشیای وارد شده به داخل گوش می باشد . این فرآیند را که پزشک می تواند در مطب یا منزل با استفاده از یک کیت شست و شوی و سرنگ چراغ دار انجام دهد.

 

عوارض و خطرات شست و شوی گوش

در حالتی که پرده گوش شما آسیب دیده باشد و یا دارای بیاری خاصی هستید که سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف می کند، به هیچ عنوان شست و شوی گوش انجام ندهید حالا فرقی نمی کند که بخواهید این کار را در مطب انجام بدید یا در منزل در صورت عفونت کردن حفره گوش به هیچ وجه گوش خود را شست و شو ندهید . در حالی که انجام شست و شوی گوش فرآیندی کم خطر و رایج می باشد ولی بازهم ممکن است خطرات و عوارضی به همراه داشته باشد.

 

عفونت کردن گوش

از مشکلات رایج بعد از شست و شوی گوش اوتیت خارجی می باشد که بروز اوتیت موجب التهاب حفره گوش می شود و ممکن است باعث ایجاد عفونت شود . عفونت کردن گوش اتفاقی دردناک می باشد و سپس اوتیت گوش میانی نیز احتمال دارد که اتفاق بی افتد . از رایج ترین اتفاقاتی که ممکن است در نتیجه شست و شوی گوش بیفتد عفونت گوش می باشد.

 

پاره شدن پرده گوش

 

از دیگر عوارض شست و شوی دادن گوش پارگی پرده گوش است . احتمال دارد که شست وشو گوش موجب فشرده شدن بیشتر موم های اضافه داخل گوش شود که این اتفاق می تواند پاکسازی کردن گوش را تا حد زیادی سخت کند و به پرده گوش فشار بیشتری را وارد کند و در نهایت این فشارها ، احتمال بروز پارگی پرده گوش نیز تا حد زیادی افزایش خواهد یافت . گاهی اوقات نیز مایع در داخل حفره گوش تجمع می کند و موجب افزایش فشار در نتیجه پارگی پرده گوش خواهد شد.

 

در بعضی موارد خاص عوارض دیگری را می تواند به همراه داشته باشدکه عبارتند از :

  1. اثر موقت سرگیجه داشتن.
  2. ناشنوایی که ممکن است به صورت موقت یا دائم برای شما اتفاق بیافتد.

 

عوارض جانبی

برخی بعد از شست و شو کردن گوش خود ممکن است عوارض خاصی را مشاهده کنند و به طور طبیعی عوارض خاص و جدی نبوده و فقط ممکن است آرامش فرد را برهم بزند.

 

عوارض رایج بعد از شست و شو

 

  • وز وز کردن و زنگ گوش
  • سرگیچه به طور موقت
  • احساس ناراحتی یا درد در کانال گوش

این عوارض نام برده شده به طور دائمی نبوده و بعد از مدت کوتاهی از بین خواهند رفت.

 توجه : اگر که بعد از چند روز احساس درد یا ناراحتی داشتید و انجام مراقبت های پزشکی در منزل هیچ بهبودی برای شما به دنبال نداشت یا درد شدید داشتید حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 

در صورت مفید بودن مطلب را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید.

دکتر اصغر معمار زاده

متخصص گوش و حلق و بینی

جراح بینی 

برای دریافت اطلاعات بیشتر به قسمت تماس با دکتر مراجه فرمایید.