فرورفتگی بینی بعد از عمل بینی | جراح بینی اصفهان | دکتر اصغر معمار زاده

علت فرورفتگی بینی بعد از عمل بینی

فرورفتگی بینی بعد از عمل جراحی به چه علت رخ می‌دهد؟

فرورفتگی بینی به معنای ضعیف شدن پره‌های بینی است که مجرای تنفسی در بینی را باریک‌تر می‌کند و مشکلاتی مانند سختی در تنفس ایجاد می‌نماید. پره‌های بینی، باریک‌ترین مسیر در بینی برای عبور جریان هوا هستند و در قسمت میانی تا پایین بینی قرار دارند. کارکرد اصلی این قسمت از بینی، کنترل میزان جریان هوا است. چون ساختار پره‌های بینی باریک است، اگر عامل دیگری مانند جراحی بینی پره‌های بینی را باریک‌تر کند، میزان جریان هوا در بینی کاهش می‌یابد و در موارد شدیدتر ممکن است کاملاً قطع شود.

ساختار پره‌های بینی چگونه است؟

پره‌های بینی از دو قسمت تشکیل شده‌اند؛ بیرونی و درونی.

  • قسمت درونی پره‌های بینی

بیشتر مردم فقط قسمت داخلی پره‌های بینی را می‌شناسند. بیشتر ساختار مقاومتی بینی، به عهده‌ی این قسمت است و بین پوست و روبافت تنفسی بینی قرار دارد.

  • قسمت بیرونی پره‌های بینی

قسمت بیرونی پره‌های بینی، از سه قسمت تشکیل شده؛ استخوانی که بین دو سوراخ بینی شما قرار دارد، کف بینی و دیواره‌های بینی.

علت فرورفتگی بینی در پره‌های بیرونی چیست؟

در درمان فرورفتگی بینی بعد از عمل، باید توجه داشت که ضعیف بودن یا رو به بالا بودن استخوان نوک بینی، می‌تواند باعث فرورفتگی قسمت بیرونی بینی بشود. با عمل جراحی پلاستیک بینی، ممکن است که قسمت پایینی از دیواره‌های بینی شما برداشته شده باشد که این عامل نیز، پره‌های بیرونی بینی را ضعیف می‌کند و موجب فرورفتگی آن‌ها می‌شود.

علت فرورفتگی بینی در پره‌های درونی چیست؟

اگر قسمت بالایی دیواره‌های بینی شما ضعیف یا خیلی باریک باشد، ممکن است هنگام تنفس، پره‌های درونی بینی شما دچار فرورفتگی شوند. اگر در عمل جراحی بینی، قسمتی از داخل بینی برداشته شود، ممکن است که دیواره‌های بینی در قسمت بالایی آن، ‌ به یک‌دیگر نزدیک شوند و به این ترتیب، فرورفتگی بینی در پره‌های درونی اتفاق بیفتد.

علائم فرورفتگی پره‌های بینی

  1. سختی در تنفس
  2. پر شدن بینی
  3. مسدود شدن مجرای بینی
  4. خون‌ریزی بینی
  5. پوسته دادن اطراف سوراخ بینی
  6. خروپف کردن

صفحه اینستاگرام دکتر اصغر معمارزاده – جراح بینی اصفهان
فرورفتگی بینی بعد از عمل بینی | جراح بینی اصفهان | دکتر اصغر معمار زاده

مراحل تشخیص فرورفتگی بینی

برای تشخیص درست فرورفتگی بینی تا به مرحله‌ی بعد یعنی درمان فرورفتگی بینی بعد از عمل برسیم، باید این اقدامات را انجام داد:

  • ابتدا باید تاریخچه‌ی پزشکی بیمار و علائم فرورفتگی بینی در او با دقت بررسی شود.
  • باید از طریق آندوسکوپی از بینی، به سایر مشکل‌های بیمار که هم‌راستا با علت فرورفتگی بینی او هستند، پی برد.
  • برای تشخیص علت فرورفتگی بینی، باید مانور کاتِل را انجام داد تا فهمید که فرورفتگی بینی، بیشتر در پره‌های بیرونی است یا درونی.

درمان فرورفتگی بینی بعد از عمل

برای درمان فرورفتگی بینی بعد از عمل، باید ببینید که کدام قسمت از پره‌های بینی شما باریک‌تر شده‌اند. فرورفتگی بینی ممکن است در هر دو بخش رخ داده باشد. اگر هم قسمت درونی و هم قسمت بیرونی پره‌های بینی شما دچار فرورفتگی شده باشند، به احتمال زیاد باید مجرای تنفسی شما از راه بینی، کاملاً مسدود شده باشد؛ ولی اگر فقط یک قسمت از حالت طبیعی خارج شده باشد، تنفس از راه بینی تا حدی انجام می‌شود.

در درمان فرورفتگی بینی بعد از عمل جراحی، استفاده از داروها می‌تواند تا حدودی اثرگذار باشد:

  1. استروئیدهایی مانند «فلوتیکازون» می‌تواند مجرای تنفسی بینی را کمی بازتر کند و برطرف کردن فرورفتگی بینی تا همین اندازه نیز برای بسیاری از کسانی که دچار فرورفتگی بینی هستند، خیلی مفید است.
  2. قرقره‌ی آب‌نمک در بینی نیز یک راه‌کار رایج و مطمئن است که با شست‌وشوی بینی شما و باز کردن مجرای تنفسی، می‌تواند وضعیت بهتری برای شما بسازد.
  3. اگر شما حساسیت داشته باشید، می‌توانید از داروهایی مانند «لوراتادین» و «ستیریزین» استفاده کنید که ضدحساسیت هستند و فرورفتگی بینی شما را تا حدی برطرف می‌کنند.
  4. علاوه بر داروهایی که ذکر کردیم، تجهیزاتی نیز وجود دارند و اگر کسانی مایل به جراحی نیستند، شاید بتوانند با استفاده از ابزار گشاد‌کننده‌ی بینی، کمی از مشکل خود را حل کنند. برخی از این ابزار گشادکننده‌ی بینی، در خارج بینی قرار می‌گیرند و پره‌های بینی را کمی باز می‌کنند. برخی دیگر نیز که از جنس سیلیکون هستند، در داخل بینی قرار می‌گیرند. هر دو دسته، معمولاً در شب و موقع خواب استفاده می‌شوند. البته مطالعات کافی در مورد میزان اثرگذاری این ابزار انجام نشده است.

اگر استفاده از چنین داروها و تجهیزاتی برای درمان فرورفتگی بینی بعد از عمل جراحی اثر نکند، به احتمال زیاد باید به فکر جراحی دوباره باشید.

مطالب پیشنهادی دکتر اصغر معمار زاده (جراح بینی اصفهان):

جوش صورت بعد از عمل بینی (قسمت دوم)

عوارض نزدن چسب بعد عمل بینی

عوارض شنا بعد از عمل بینی

انواع روش های عمل بینی