علت گرفتگی بینی و راه های رفع و درمان کیپی (بخش اول)
Category : مطالب آموزشی جراح بینی اصفهان
به انسداد راه هوایی بینی، “گرفتگی بینی” یا ” احتقان بینی” می گویند، که می تواند در تنفس و تخلیه ترشحات بینی اختلال ایجاد نماید. همچنین ممکن است علائم دیگری نیز برای بیمار ایجاد کند، از جمله سردرد، عفونت های مکرر سینوسی و خروپف.
علل شایع گرفتگی بینی و درمان آن
گرفتگی بینی می تواند توسط بیماری های مختلف و یا عوامل آناتومیک، از جمله موارد زیر ایجاد شود:
پولیپ بینی
پولیپ ها بافت های نرم و اشک مانندی هستند که بر روی مخاط پوششی داخل بینی یا سینوس ها تشکیل می شوند. پولیپ های بینی نرم و غیر سرطانی هستند که در لایه پوششی مجرای بینی یا سینوس ها رشد می کنند. این توده های بدون درد ظاهری شبیه اشک یا قطره دارند که اندازه آن ها می تواند کوچک تا بزرگ باشد. پولیپ های کوچک بینی معمولاً نیازی به درمان ندارند، اما پولیپ های بزرگتر ممکن است مشکلات بیشتری برای بیمار ایجاد نمایند، از جمله: ایجاد اختلال در عملکرد بینی و مسدود کردن دهانه سینوس ها.
علائم پولیپ بینی
در حالی که معمولاً پولیپ های کوچک بینی علائمی ایجاد نمی کنند و نیازی به درمان ندارند، پولیپ های بزرگ تر می توانند باعث موارد زیر گردند:
-گرفتگی مداوم بینی
-عفونتهای مکرر سینوسی (سینوزیت)
-اختلال در تنفس از طریق بینی
-خرناس یا خروپف
-کاهش حس بویایی و چشایی
-ترشحات پشت حلق
درمان پولیپ بینی
درمان با اسپری های کورتیکواستروئیدی بینی، داروهای ضد حساسیت و آنتی بیوتیک ها اغلب علائم ناشی از پولیپ های بینی را کاهش می دهند. هنگامی که داروها در درمان علائم موفقیت آمیز نباشند، به ویژه در مواردی که پولیپ بینی بزرگ باشد، ممکن است جراحی توصیه شود.
بزرگ شدگی شاخک های بینی حالتی است که در آن ساختارهای استخوانی و دارای بافت نرم واقع شده در مجرای بینی، بزرگ می شوند. این شاخک ها ساختارهای مهمی در مجرای بینی هستند که آلودگی ها، گرد وغبار و ذرات دیگر را به دام انداخته و مانع ورود آنها به ریه می شوند. در هر سوراخ بینی سه شاخک وجود دارد: تحتانی، میانی و فوقانی. این ساختارهای اسفنجی و استخوانی پیچ خورده، هوای وارده به بینی را گرم و مرطوب می کنند به نحوی که کارایی و عملکرد ریه ها افزایش می یابد. هنگامی که این ساختارها توسط آلرژی یا شرایط دیگر، تحریک شوند، ممکن است ملتهب و بزرگ شوند، در نتیجه احتمال دارد راه هوایی بینی مسدود گردد.
علائم بزرگ شدگی شاخک ها
بزرگ شدگی شاخک های بینی می تواند باعث موارد زیر گردد:
-کیپ شدن مداوم بینی
-عفونت های سینوسی مکرر (سینوزیت)
-اختلال در تنفس از طریق بینی
-خرناس و خر و پف
-خونریزی از دماغ
درمان بزرگ شدگی شاخک های بینی
استفاده از اسپری های کورتیکواستروئیدی بینی، داروهای ضد حساسیت و اجتناب از محرک های محیطی، اغلب تورم شاخک ها را کاهش داده و تنفس از بینی را بهبود می بخشد. هنگامی که این روش های درمانی در کاهش علائم مؤثر نباشند، برای یافتن علت و درمان علت زمینه ای ممکن است گزینه های درمانی دیگری پیشنهاد شود.تحقیقات درمان جدیدی را ارائه می دهد به نام” رادیو فرکانسی شاخک های بینی” که با حداقل تهاجم اندازه شاخک های بینی را کاهش می دهد. اگر انحراف تیغه بینی باعث بزرگ شدن شاخک های بینی شده باشد، ممکن است عمل” سپتوپلاستی “(اصلاح انحراف بینی) توصیه گردد.