عوارض بزرگی لوزه ها
رشد غیرطبیعی لوزه سوم سوراخ های پشت بینی را تنگ کرده و موجب تنفس دهانی خواهد شد .
این مهمترین علامت بزرگی غیرطبیعی لوزه سوم است .وقتی تنفس مشکل پیدا کرد ممکن است صدادار شود و خرخر در خواب نیز اضافه شود. گاهی این خرخر والدین را بیشتر نگران میکند در صورتی که حتی اگر خرخر هم وجود نداشته باشد، همین تنفس از راه دهان صورت میگیرد، یک امر غیرطبیعی است. علاوه بر این مشکل چون لوزه سوم سوراخ های پشت بینی را میبندد ، ترشح از بین هم ممکن است بوجود آید.
یکی از علائم در این کودکان این است که صدایشان اغلب تودماغی میشود. تغییرات دیگری هم در این افراد ایجاد میشود به طوری که در درازمدت قیافه این کودکان طوری تغییر میکند که در اصطلاح پزشکی به آنها قیافه لوزه سومی میگویند.
چهره کودکان همیشه باز است . لب های بالایشان به طرف بالا برگشته و موجب نمایان شدن دندانهای جلویشان میشود. گاهی کبودی زیرچشم نیز دیده میشود
مشکلات ناشی از لوزه ها را می توان به دو دسته تقسیم نمود:
مشکلات ناشی از عفونت لوزه ها
مشکلات ناشی از بزرگ شدن لوزه ها
عفونت های لوزه:
ویروس ها یا میکروب ها می توانند منشا عفونت های لوزه باشند که تشخیص این موضوع به عهده پزشک بوده و درمان مناسب با توجه به نوع عفونت اتخاذ می شود. عفونت گلو منجر به بروز عوارضی در افراد خواهد شد :
عوارض چرکی: از جمله آبسه ها که می بایست آن ها را با جراحی درمان نمود.
عوارض غیر چرکی: این عارضه ها به دلیل تاثیر مستقیم عفونت ایجاد نشده و معمولاً به دلیل وجود مشکلاتی در سیستم ایمنی به وجود می آیند. نارسایی کلیه، تب رماتیسمی و مخملک از جمله این عوارض می باشند.
دلایل بزرگ شدن لوزه ها:
عفونت های مکرر لوزه ها و دود سیگار از جمله عواملی می باشند که در رشد لوزه ها موثر هستند؛ بزرگ شدن بیش از حد لوزه ها موجب انسداد راه تنفس فرد می گردد. به دلیل شل شدن عضلات بدن در حین خواب و همچنین نیروی جاذبه این انسداد در حالت درازکش و در هنگام خواب بیشتر خواهد بود.
از جمله علائم انسداد تنفسی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
علائم روزانه: خشکی دهان، مشکلات رفتاری، خواب آلودگی، اختلال در بلع و سردرد صبحگاهی
علائم شبانه: تنفس دهانی، تنفس صدادار، انسداد تنفس و غیره.
عوارض بزرگی لوزه ها:
مشکلات رفتاری: بیش فعالی، بی توجهی در کلاس درس، مشکلات در انجام تکالیف درسی، رفتار تهاجمی …
اختلالات شناختی: خوابیدن یک جزو مهم در رشد و تکامل کودک بخصوص مغز در دوران ابتدایی زندگی است. کودکانی که مشکلات خواب و خر خر دارند حافظه و هوش پایینتری نسبت به افراد سالم دارند و متاسفانه اختلالاتی که در این زمینه ایجاد میشوند را نمیشود جبران کرد.
شب ادراری: به علت اختلالات هورمونی ایجاد شده به علت خواب بد ایجاد میشود. این شب ادراری ها ثانویه میباشند ( یعنی دیر هنگام ایجاد میشوند ) و به عمل جراحی به خوبی پاسخ میدهند.
اختلال رشد: ترشح هورمون رشد هنگام خواب مختل میشود و کمبود اکسیژن و تلاش تنفسی زیاد هنگام خواب از علل ایجاد این اختلال هستند.
اختلال رشد جمجمه و صورت: باعث به عقب رفتن فک پایین، بهم خورن تنظیم جفت شدن دندانها، عقب رفتن زبان،دافزایش ارتفاع عمودی صورت، کوچک شدن لب بالا و بزرگ شدن لب پایین میشود.
اختلالات قلبی عروقی: بالا بودن دی اکسید کربن و کمبود اکسیژن به مرور باعث نارسایی قلبی میشود.
اگر مشکلات لوزه ها خیلی زیاد باشد مصرف دارو در درمان آن ها موثر نبوده و در چنین شرایطی نیاز به جراحی لوزه ها خواهد بود.
مشکلاتی که با جراحي لوزه برطرف می شوند، به شرح زیر می باشد:
مشکلات تنفسی مربوط به تورم و التهاب لوزه ها
جراحی لوزه میتواند مشکلات تنفسی را که میتواند ناشی از التهاب لوزه باشد برطرف کند.
بر اساس مطالعاتی که انجام شده ، عمل جراحی لوزه ممکن است تعداد عفونتهای گلو در کودکان را در سال اول پس از جراحی کاهش دهد.
اگرچه بعد از برداشتن لوزهها هنوز میتوانید دچار استرپتوکوک گلو و سایر عفونتهای گلو شوید، اما انجام عمل لوزه ممکن است خطر کلی شما در ایجاد گلودرد را کاهش دهد. همچنین ممکن است لوزههای شما پس از جراحی دوباره رشد کنند، اما این غیر معمول است.
خرناس های مکرر و بلند
با توجه به اینکه انسداد راه عبور هوا در کدام قسمت اتفاق افتاده ، خرناس هایی که ناشی از بزرگی لوزه سوم باشند بعد از جراحی لوزه برطرف میگردند.
قطع تنفس در خواب
خونریزی از لوزه ها
مشکل بلعیدن غذاهای جویدنی به خصوص گوشت
سرطان لوزه