عوامل بهوجود آورنده عفونت
طبیعی است که همیشه بعد از هر عمل جراحی، مقداری لخته خون، ترشحات بدن و چرکهای ناشی از خونریزی بعد از عمل در بدن فرد باقی خواهد ماند. درون سوراخهای بینی نیز بعد از عمل خونریزی و لختههای فراوانی شکل میگیرد که اگر به درستی تخلیه نشود، ممکن است موجب ایجاد بوی بد شود. تمیزکردن بینی با روشهای استاندارد، هم بوی بد بینی را کاهش میدهد و هم از کیپ شدن و گرفتگی بینی جلوگیری میکند.
درون بینی همیشه باید مرطوب بماند. این کار با ترشح موکوس توسط غدد بینی انجام میشود. موکوس همان ماده چسبناکی است که سطح داخلی و پوست بینی را مرطوب میکند. ذرات ورودی، گرد و غبار، میکروبها و هر عامل خارجی به موکوس میچسبد و به دام میافتد. موکوس با خاصیت ضدعفونی کنندگی، عفونتها را نیز از بین میبرد. همچنین موکوس هوای خشک وارد شده را پیش از رسیدن به ششها مرطوب میکند.
بیشتر بدانید : داروهای مصرفی پس از جراحی بینی
ساختار بینی به گونهای است که ترشحات اضافی درون آن باقی نماند. موکوس معمولا از سوراخی وارد حلق میشود؛ سپس شما همراه با بزاق دهان، آن را میبلعید. بخش دیگر موکوس نیز در سوراخ بینی به پایین حرکت میکند و پس از جمع کردن گرد و غبار و ذرات خارجی، به صورت آب بینی خارج میشود. پس از جراحی به دلیل تحریک بینی، ترشحات بیشتری تولید میشود. از سوی دیگر سوراخهای بینی معمولا به دلیل تورم و یا وجود پانسمان، بسته است. به همین دلیل این ترشحات درون سوراخ بینی باقی میماند و ممکن است دچار عفونت بعد از عمل بینی شوید.
پس از مدتی، موکوس جمع شده خاصیت خود را از دست میدهد و عامل ایجاد عفونت میگردد. وجود خون و چرک جراحی درون سوراخ بینی نیز به این قضیه کمک میکند و عفونت تشدید میشود. همچنین باید توجه کرد که زخمهای بینی، بهترین محل برای رشد میکروبها و گسترش عفونت هستند.
اگر بوی بد بینی بیش از چند ماه باقی مانده باشد، احتمالا در اثر عفونت ناشی از نخهای بخیه غیر جذبی درون سوراخهای بینی است. این نخها یک سوراخ کوچک درون بینی ایجاد میکنند که رابطی بین محیط داخل سوراخ بینی و فضای زیر پوست بینی خواهند بود.
باکتریها و میکروبها با ورود به لایههای زیرین مخاط و پوست داخل بینی از همین سوراخ ریز اطراف نخ بخیه، عفونتهای بسیار ریزی را درون بینی ایجاد میکنند. تا زمانی که این عفونتها شناسایی و رفع نشوند، بوی بد باقی خواهد ماند.
به طور کلی بوی بد بینی دلایل مختلفی دیگری نیز میتواند داشته باشد از جمله:
- نخست باید به سابقه بیماریهای عفونی، دیابت و دیگر مشکلات بدنی توجه کرد که ممکن است عامل ایجاد این بوی بد باشند. این موارد ممکن است از قبل از عمل بینی با فرد همراه بوده باشند و با جراحی بینی عوارض آن بیشتر نمایان شده است.
- وجود عفونت درون سینوسها یا همان سینوزیت، یکی دیگر از دلایل شایع بوی بد بینی پس از جراحی است. یکی از عوارض عمل بینی، تورم است که موجب بسته شدن خروجی سینوسها نیز میشود. به همین دلیل ترشحات سینوس پشت سوراخ خروجی جمع میشود و بوی بدی را ایجاد میکند. درمان اندوسکوپیک سینوزیت پیش از تصمیم به جراحی بینی، میتواند از این عارضه جلوگیری کند.
- ممکن است مشکل بوی بد بینی به دلیل روشهای انجام جراحی به کار گرفته شده باشد. برای مثال دستکاری، برش و یا سوزاندن شاخکهای تحتانی درون بینی ممکن است بوی بد بینی را ایجاد کند. این کار برای کاهش انسداد بینی انجام میشود اما اگر برداشتن شاخکها بیش از اندازه باشد، عوارضی را در پی خواهد داشت.
- پوسیدگی استخوان و ایجاد عفونت، یکی دیگر از موارد ایجاد بوی بد درون بینی است. معمولا استخوان بینی توسط یک لایه نازک پوست و مخاط، پوشیده شده است. مخاط لایه محافظی است که روی پوست بینی را از درون میپوشاند. اگر پس از جراحی، این استخوان بیرون بزند، ممکن است توسط میکروب و باکتری آلوده شوند. این مشکل باعث ایجاد عفونت خواهد شد. اگر درمان دارویی و مصرف آنتیبیوتیک برای رفع عفونت کارساز نباشد، باید استخوان عفونی، برداشته شود.