چرا عمل ترمیم بینی  یا عمل مجدد نیاز می شود؟

عمل جراحی بینی ترمیمی(ثانویه)

بعد از عمل جراحی بینی (رینوپلاستی) برخی به نتیجه ی دلخواه خود نمی رسند و یا اینکه دچار مشکلات تنفسی می شوند. به‌عنوان‌ مثال ممکن است روی بینی ناصافی‌های بسیار مختصری ایجاد شود و یا نوک بینی حالت افتادگی پیدا کند و یا نوک بینی پهن باشد و یا غضروف‌های دو طرف نوک بینی عدم تقارن داشته باشند و یا سوراخ‌های بینی نامساوی باشد و یا به دنبال عمل زیبایی بینیاز داخل هنوز انحراف بینی باقی‌مانده باشد و بیمار مشکل تنفسی داشته باشد. اینگونه افراد “عمل ترمیم بینی”  که به آن “عمل ثانویه” هم گفته می شود را انجام می دهند. دقیقاً مانند عمل بینی برای انجام عمل ترمیم بینی نیز باید از مهارت جراح خود اطمینان حاصل کنید. زیرا اگر عمل به خوبی انجام شود می تواند تاثیر بسیار خوبی بر روی ظاهر بینی داشته باشد.

چرا عمل ترمیم بینی  یا عمل مجدد نیاز می شود؟

درصورتی‌که پس از عمل جراحی اولیه، هنوز ناهماهنگی‌هایی وجود داشته باشد یا اختلالاتی به‌تازگی ایجاد شده باشد و یا شرایط بیمار بدتر گردیده باشد، عمل جراحی زیبایی بینی ثانویه یا عمل دوباره بینی برای بیماران درخواست می‌شود. ممکن است در اثر عارضه‌های پیش‌بینی نشده و یا مانورهای نادرست جراح، ناهماهنگی‌هایی در بینی ایجاد شود، همچنین ممکن است ویژگی‌های بینی با دیگر ساختارهای صورت، تناسب و هماهنگی نداشته باشند. رایج‌ترین دلیل برای انجام عمل جراحی ترمیم بینی، بدتر شدن شرایط تنفسی بیمار است. متخصص جراحی زیبایی بینی، ساختار بینی شما را از داخل و بیرون به‌دقت ارزیابی می‌کند. بیمارانی که در اثر تصادف یا ورزش، دچار آسیب ساختار بینی شده‌ و التیام نیافته‌اند، اغلب در این دسته قرار می‌گیرند. زمان جراحی بینی ترمیمی طولانی تر از جراحی معمولی است زیرا شاید لازم باشد که برای تهیه بافت غضروفی، پوست یا استخوانی از نقاط دیگری از بدن استفاده شود.

انتخاب جراح مناسب برای عمل ترمیم بینی چگونه است؟

عمل ترمیم بینی یا عمل دوباره بینی اغلب بسیار پیچیده‌تر و مشکل‌تر از جراحی اولیه می‌باشد. همیشه  اولین جراحی زیبایی بینی، بهترین زمان برای رسیدگی به همه مسائل بینی چه ازلحاظ زیبایی و چه ازلحاظ عملکردی، محسوب می‌شود. بااین‌حال با استفاده مناسب از تکنیک‌های پیشرفته جراحی و همچنین تخصص و مهارت جراح، جراحی ترمیم بینی نیز می‌تواند موفقیت‌آمیز باشد.اکثر جراحانی که در رینوپلاستی تخصص دارند، تجربه‌های لازم در خصوص عمل پیچیده ترمیمی بینی را نیز دارا هستند و می‌توانند به نگرانی‌های بیمار خود به‌خوبی رسیدگی نمایند. البته، همانند جراحی زیبایی بینی اولیه، انتظارات و اهداف شما از عمل، باید مناسب و واقع‌بینانه باشد.

انتخاب یک متخصص جراحی بینی برای جراحی اولیه و یا ثانویه بسیار مهم است، زیرا این عمل یکی از پیچیده‌ترین انواع جراحی پلاستیک است.

مطمئن شوید که جراح شما دارای بورد تخصصی وجراحی ترمیمی بینی است. داشتن بورد تخصصی برای دانش عمومی و تخصص در جراحی صورت و بینی، مهم است و معیارهای مورد نیاز برای شایستگی جراح را نشان می‌دهد.

بافت‌های ساده‌ای که قبل از جراحی اولیه وجود داشتند، اکنون با بافت اسکار پرشده‌اند، درنتیجه تغییر موقعیت غضروف و استخوان باقی‌مانده دشوار خواهد شد از این رو انتخاب یک جراح ماهر امری بسیار مهم است.

چه افرادی نیاز به عمل ترمیم بینی دارند؟

بهترین افراد برای جراحی بینی ثانویه، افرادی هستند که از لحاظ روحی و جسمی، سالم بوده و درمورد قابلیت بهبود بینی خود، واقع‌بین هستند. فردی که دارای مشکل بینی ثانویه است، برای وضعیت بینی خود باید در جستجوی بهبود آن باشد.  بیمار دارای مشکل بینی ثانویه را برای بررسی دفورمیتی بینی به دقت ارزیابی کرده و اطمینان می‌یابد که بیمار انتظار واقع بینانه‌ای در مورد اصلاح بینی خود دارد. دفورمیتی بینی بسته به نوع آن، ممکن است شکل بینی یا عملکرد آن را کاملاً و یا تاحدودی بهبود بخشد. انجام جراحی بینی ثانویه نباید بر اساس یک تصمیم آنی باشد، بلکه باید با دقت و فکر قبلی باشد. به همین دلیل است که واقع بینی، آگاه و صادق بودن در مورد آنچه که واقعاً شما را در مورد نتایج عمل بینی خود آزار می‌دهد، از اهمیت زیادی برخوردار است.

معمولاً در این‌گونه موارد بعد از گذشت زمان معین که ورم بینی کم می‌شود و شکل واقعی عمل پیدا می‌شود (یک سال بعد از جراحی) با توجه به صحبت‌های مابین جراح و بیمار و پس از ارزیابی خطرات و سودهای عمل مجدد این عمل مجدد که به نام‌های مختلف ازجمله عمل دوباره بینی، ترمیمی، روتوش و یا رینوپلاستی ثانویه گفته می‌شود، انجام می‌شود.

مشکلات متداولی که نیاز به جراحی ترمیم بینی یا عمل دوباره بینی دارند:

  • انسداد راه هوایی بینی
  • افتادگی غضروف یا استخوان بینی
  • مصنوعی شدن ظاهر بینی (جراحی افراطی زیبایی بینی)
  • افتادگی دریچه خارجی و داخلی بینی
  • بدتر شدن تقارن بینی
  • کاهش و یا افزایش ناکافی ارتفاع خلفی بینی (ارتفاع پل و یا برآمدگی بینی)
  • شکل دادن ناقص بینی (تغییر نامناسب ظاهر بینی ازلحاظ زیبایی)
  • کوچک شدن و یا بزرگ شدن بیش‌ازحد نوک بینی
  • باریک شدن بیش‌ازحد نوک بینی
  • ایجاد بافت ضخیم اسکار به‌صورت داخلی و یا خارجی

جراحی ترمیم بینی چه مدت طول می کشد؟

این عمل به طور معمول، ۲ و نیم الی ۳ ساعت طول می‌کشد، اما ممکن است بسته به میزان دفورمیتی و میزان کار مورد نیاز برای به دست آوردن بافت اهدایی، به زمان بیشتری نیاز باشد. اما اصولاً نباید بیشتر از ۴ ساعت طول بکشد. زیرا تورم در بینی تا جایی اختلال ایجاد خواهد کرد که که جراح نمی‌تواند جنبه‌های ظریف جراحی بینی را به خوبی برآورده سازد. همچنین این عمل هر چه بیشتر طول بکشد، پوست بینی بیشتر کشیده شده و برای مدت زمان بسیار طولانی، مقداری تورم ممکن است در محل باقی بماند که بعداً با بافت اسکار جایگزین خواهد شد. بنابراین، یک عمل بسیار طولانی مدت مانند ۶/۷ ساعت را ضروری نمی‌داند.

فرآیند بهبود پس از جراحی رینوپلاستی ثانویه چه مدت طول می‌کشد؟

به طور معمول، ۱ هفته طول می‌کشد که بینی بیمار ظاهر قابل قبولی بیابد و بیشتر بیماران بعد از ۱ هفته به کار یا فعالیت‌های عادی روزانه خود باز می‌گردند. مراقبت های بعد از عمل بینی امری بسیار مهم است. ۱ ماه طول می‌کشد که بیمار به ورزش باز گردد. به طور متوسط ۱ سال زمان برای رسیدن به نتیجه نهایی لازم است. اصولا می‌گویند که تغییر و تحول بینی شما بعد از ۱ سال همچنان ادامه داشته و اصلاح بیشتری رخ خواهد داد، به خصوص پس از جراحی بینی ثانویه که تورم آن ممکن است بیش از ۱ سال باقی بماند. از بین رفتن تورم بینی در بیماران دارای پوست ضخیم‌تر، بیش از یک سال طول خواهد کشید و ممکن است تزریق استروئید برای کمک به کاهش تشکیل بافت اسکار مورد نیاز باشد. تزریق استروئید در بینی هیچ عوارض جانبی سیستمیک به همراه ندارد، زیرا این تزریق با دوز بسیار پایین و فقط در بافت اسکار (و نه در جریان خون) انجام می‌شود.


دکتر اصغر معمار زاده

متخصص گوش و حلق و بینی(پلاستیک بینی و صورت)